Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009


You' re in the army now!
Με τα σχόλιά σας μου δώσατε την ευκαιρία να αναφερθώ σε ενα ακόμη θέμα που με προβληματίζει. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον στρατό. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα χωρίς εισαγωγές. Για μενα ο στρατός σε μια ιδανική κοινωνία δεν έχει καν λόγο ύπαρξης. Αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων από ορισμένους που τα συγχέουν δε σημαίνει ούτε πως είμαι ανθέλληνας (αν και προσπαθούν πολύ να μας κανουν), ούτε πως αν χρειαζόταν να αμυνθώ απέναντι σε κάποιον κίνδυνο δε θα το έκανα. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί θα πρέπει να είμαι εγώ αυτή που εξ αρχής θα θρέφει την ιδέα του πολέμου ή των αναταραχών ή της ανισότητας λαών και ανθρώπων μεμονομένα, προκειμένου να μη θιχτούν οι πατριώτες της χώρας τούτης.
Ο σημερινός στρατός δεν είναι τίποτε άλλο παρα ένα χάος όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Άνθρωποι αυτοκτονούν υφιστάμενοι πρώτα τον εξευτελισμό των ανωτέρων που έχουν το γνωστό κόμπλεξ της εξουσίας, το οποίο παίρνει διάφορες μορφές ανάλογα με το πόστο, καψόνια άνευ λόγου, σημασίας και σίγουρα δίχως καμία σχέση με όσα ο στρατός υποτίθεται ότι σημαίνει, επιστρατεύονται δήθεν για να σου μάθουν την πειθαρχία ενώ στην ουσία πρόκειται για ακόμη μια μορφή κατάχρησης εξουσίας...κλπ κλπ...Στο μυαλό μου τριγυρνάνε ενα σωρό ερωτηματικά. Το μόνο δικαίωμα που έχω για να γράφω όσα γράφω είναι όσα ξέρω εξ ακοής από φίλους, γνωστούς και εφημερίδες. Παρολαυτα, αν όσα ξέρω ισχύουν, με κάνουν να αναρωτιεμαι αν το να υπακούς στις διαθέσεις κάθε στρατόκαυλου σε κάνει πιο παληκάρι από όσους δε γουστάρουν να υποταχτούν σε αυτές...Αν υπερσπίζεσαι πατρίδα και ιδανικά, όπως ισχυρίζονται, με τέτοιους τρόπους. Αν όντως όσοι πήγαν στρατό θα είναι ικανότεροι σε κάποια ανάγκη να βγουν μπροστά από τους υπόλοιπους. Αν όσοι πήγαν στρατό είναι περισσότερο άντρες ή κάφροι...Αναρωτιέμαι επίσης αν αυτού του είδους την πειθαρχία είχαν όσοι επαναστάτησαν, και τονίζω τη λέξη, στο παρελθόν για την ελευθερία. Αν είχαν την πειθαρχία της καρπαζιάς...Ποια επανάσταση ξεκινάει από ανθρώπους που σκύβουν το κεφάλι στην τρέλα του καθενός; Γιατί με βάση πάντα όσα έχω ακούσει εδώ δε μιλάμε για πειθαρχία αλλά για πλήρη ανούσια υποταγή.
Κι έπειτα για ποιο κράτος και ποια πατρίδα μου μιλάτε τώρα πια; Πότε νοιάστηκε το κράτος για τους πολίτες του ώστε να έχει και το θράσος να τους κατηγορεί και να τους κολλάει ταμπέλες όταν δε θέλουν να πάνε στρατό; Για ποια πατρίδα μιλάμε; Για το κομμάτι γης; Για το ελληνικό κράτος; Γιατί ούτε η γη είδα να μας ενδιαφέρει και πολύ σε άλλες περιπτώσεις, ούτε βέβαια και το ελληνικό κράτος να ενδιαφέρεται όπως είπα για εμας ώστε να τολμάει να μας στιγματίζει με βάση τα πιστεύω και τις ιδέες μας. Αργά τη θυμούνται πάντως την πατρίδα όλοι αυτοί που παριστάνουν τους πατριώτες και με πολύ περίεργους τρόπους...Μια ζωή κρύβονται επαναπαυμένοι πίσω από την ιστορία της Ελλάδας και χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για τις αναποδιές της όσα πέρασε παλιά. Κι αν τώρα μετατραπήκαμε όλοι σε ζώα που κοιτάνε μόνο την πάρτη τους, τι σημασία έχει; Κι αν κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε ο ένας τον άλλον με την πρώτη ευκαιρία τι σημασία έχει; Κι αν κατακλέβουμε τους τουρίστες αβίαστα τι σημασία έχει; Τι σημασία έχει που είμαστε μπροστάρηδες σε όλα τα στραβά και τελευταίοι σε όλα τα καλά; Η Ελλάδα βρε παιδί μου έχει ιστορία! Το κακό όμως είναι πως στην ιστορία θα μείνει...
Και εν τέλει τους πειράζουν όσοι δε θέλουν να πάνε στρατό, ή πως ο στρατός είναι ό,τι τους έχει απομείνει πια για να ισχυρίζονται πως τιμούν έναν τόπο που αν είχε φωνή θα φώναζε "ΕΛΕΟΣ"; Το θέμα είναι πως κανείς τους δε σκέφτηκε ότι αν δεν υπήρχαν ανθρωποι σαν και την πάρτη τους, δε θα χρειάζονταν και οι στρατοί. Αυτό ακριβώς έχουν στο μυαλό τους όσοι άνθρωποι είναι εναντίον του στρατού σαν έννοια...Πως αν δεν υπήρχαν λαμόγια, συμφεροντολόγοι, αδίστακτοι, φιλοπόλεμοι, άπληστοι, δε θα χρειαζόταν καν ο στρατός για να υποστηρίξουμε τα κεκτημένα και να αμυνθούμε απέναντι σε αυτούς. Πως το θέμα είναι να εξαφανιστούν άνθρωποι σαν τους φοβερούς και τρομερούς πατριώτες που στην ουσία δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα μάτσο κομπλεξικοί ρατσιστές. Τότε ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος και ο στρατός απλώς...αχρηστος. Αλλά είπαμε. Αυτά γίνονται στις ιδανικές κοινωνίες...

9 σχόλια:

mnisikakos είπε...

εγώ θα ήθελα να θίξω και δύο άλλα θέματα όπως για παράδειγμα την ανικανότητα του στρατού να αναλάβει ρόλο πολιτικής προστασίας, όπως για παράδειγμα στις πυρκαγιές πριν 2 χρόνια. και αυτό οφείλεται φυσικά στις αγκυλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν οχι μονο τον στρατό και την ηγεσία του αλλά και την κοινωνία. η εκπαίδευση δε των φαντάρων είναι για κλάματα καθώς δεν τους μαθαίνουν ούτε καν πως να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες!να μη μιλήσω και για τη διαφθορά, καθώς οι μανούλες προσπαθούν να βολέψουν το παιδάκι τους στην αεροπορία και στο ναυτικό μην κακοπέσει το καημένο. και τέλος να ανφέρω και τους εποπ, αυτούς δηλαδή που κατατάγονται στο στρατο επειδή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα ώστε να εξασφαλίσουν το χιλιάρικο.

logos_en_drasei είπε...

...Ειναι πολλα τα κακως κειμενα. Κοινως οπως και στην αστυνομια εξαλλου, κατα βαση επικρατει το γνωστο μπατε σκυλοι αλεστε και στο στρατο...Εκτος ολων των άλλων...

logos_en_drasei είπε...

...Ειναι πολλα τα κακως κειμενα. Κοινως οπως και στην αστυνομια εξαλλου, κατα βαση επικρατει το γνωστο μπατε σκυλοι αλεστε και στο στρατο...Εκτος ολων των άλλων...

logos_en_drasei είπε...

Δημοσιευσα καταλαθος το ιδιο σχολιο. Παρατηρω παντως με μεγαλη μου χαρα και δε θα σταματησω να το λεω οτι επεκτεινετε τη σκεψη στα διαφορα θεματα ακομη πιο περα...ειναι παρα πολυ σημαντικο και το ξανατονιζω, να ξερεις οτι δεν εισαι ο μονος που διαμαρτυρεται.Να ξερεις πως υπαρχουν κι αλλοι που βλεπουν τα ασχημα και η ψυχη τους φωναζει, που δεν εχουν παγιωθει στο μυαλο τους τα στραβα ως καθημερινοτητα. Που ακομη βλεπουν και εχουν κατι να πουν...συνεχιστε ετσι!!

mnisikakos είπε...

εμένα μπορούν να με υποτάξουν, το μυαλό μου όμως ποτέ! :D

logos_en_drasei είπε...

Σωστη!!!!!

Artistz είπε...

Λοιπον Ελλη..
Ας τα παρουμε απο την αρχη τα πράγματα..
Σου μιλαω εγω που εχω πάει στρατο και θα σου πω τη δικη μου γνωμη..την ειπα και τις προαλλες εδω θα το προχωρησουμε λίγο το θέμα.

Πρώτα τα θετικά..(..και τα οποια βέβαια έχουν να κάνουν με τη προσωπικοτητα του καθενα που υπηρετει)
Ενα θετικο είναι και το εζησα σαν φοιτητης πολυ αυτό η συνύπαρξη με πολλές πάστες ανθρώπων..μαθαίνεις τις σκέψεις δεκάδων παιδιων,ζεις μαζί τους,συνυπάρχεις και σε δυσκολες στιγμες μαζι τους,ερχεσαι σε συγκρουση αποψέων και ιδεων κοινώς δηλαδη ειναι ενα μικρό σχολείο γνώσης των ανθρώπων(..και ειναι σχολειο ελλη μου γιατι στην ουσία σχολειο δεν υπαρχει..εαν υπήρχε σχολειο, εαν το σχολειο έκανε καλά τη δουλειά του,εαν φρόντιζε να φτιάχνει παιδιά τα οποία θα ειχαν αξίες σωστες στη ζωή τους και οχι να τα εχει ως ηλιθια στρατιωτάκια τότε δεν θα χρειαζοταν ούτε ο στρατός ουτε πολλα άλλα.)..αν προσέξεις ακομα και ο τρόπος που παρουσιάζουν στα παιδιά το στρατο απο μικρή ηλικια ειναι πραγματικά απιστευτος..''θα πας στρατός και θα γίνεις αντρας''..''οταν πας στρατο θα καταλαβεις πολλά και θα δυναμωσεις σαν ανθρωπος''(..κρυβει μεγαλη αληθεια αυτο..αυτοί που το λενε ομως αλλιώς το εννοουν)..δεν θελω να παω στρατο για να γίνω αντρας,θελω τωρα να μου πειτε..ακομα και ο κωδικας ομιλιας ειναι παραδειγματικος..σχολειο παμε και το λεμε ''γυμνάσιο''..

Εαν λοιπον Ελλη μου φρόντιζαν να δυναμωσουν τη παιδεια μας τότε οι αξίες θα παίρναν σαρκα και οστα..

Το θετικο λοιπον ειναι αυτο οτι ο στρατος λειτουργει ως τόπος συναντησης ανθρωπων που το κρατος δεν τους δινει την ευκαιρια στα προηγουμενα χρόνια(..λεγε με ιδρυματοποιηση)να ζουν και να αντιμετωπιαζουν απλες καθημερινες καταστάσεις...

Παμε στα ασχημα τωρα(..απο που να ξεκινησεις)..

Θα στο παω αλλου το θεμα..δεν θα σου πω τα μειονεκτηματα θα σου περιγραψω μια κατασταση και βγαλε συμπερασμα μονη σου..

Τα τελευταια 2 χρονια 35 παιδια εχουν αυτοκτονησει μέσα σε μονάδες στρατού..κυρια αιτία ειναι τα ναρκωτικα,η μοναξιά που νιώθουν και η αναγκη να συνυπάρχουν ανθρωπινα μεσα σε ενα σύνολο..οταν δεν τα βρισκεις αυτά μέσα στο στρατο κυριολεκτικα βρίσκεσαι μπροστα σε ενα μεγάλο προβλημα..το πως θα αντιμετωπισεις και θα φερθεις στον ευατο σου μπροστά σε μια τετοια κατάσταση..

και εκει ο στρατός και οι μαγκες που υπάρχουν και τον διοικουν τα έχουν κανει σκατά..
εχουν αφησει ερμαια ολα τα παλικαρια μπροστά σε μια τέτοια δίνη..
δεν τους παρέχουν την παραμικρή ψυχολογικη βοηθεια(το αντιθετο γίνεται),τα αφήνουν αβοήθητα ακόμα και οταν καταλαβαινουν οτι υπάρχει πρόβλημα(..λες και τα ξέρουν τα παιδια τι κουβαλάνε μαζι τους πηγαινωντας μεσα στο στρατό)με το πρόσχημα πάντα οτι πρέπει να μάθουν να ζουν και στις δυσκολες στιγμες..
Λες και ειναι ρομποτακια ,λες και ετσι μονο αποκτας πυγμη σαν ανθρωπος...
Θα θυμασαι το αλίστου μνημης περιστατικο που βριζει ο υιος Πλευρης εναν φανταρο λεγωντας το φλορακι στο πατερα του..αυτός ειναι ο στρατος!τσαμπα μαγκια,φτηνη πουστιά!
Δεν ειναι μαγικο μονο το lifestyle.. ειναι και ο στρατός..και εκει απο μηδενικο γίνεσαι νουμερο!

Αφθονη χρηση ναρκωτικων ουσιων μεσα στα στρατοπεδα και απο μονιμους,τους οποιους τους πάνε τα ναρκωτικα οι φανταροι(..παίρνουν και καμία εξοδο παραπάνω),ακαταλογιστη χρήση και λεκτική πολλες φορές βίας για τη συνετιση των φαντάρων με αμεσο αποτελεσμα την εξουθενωση της ψυχολογιας ενος παιδιου που αντιμετωπιζει προβλήματα...γενικως μια κατασταση τραγικη σε ολα τα επιπεδα!

Και ολα αυτά για να συντηρειται ενα κομματι των ανθρωπων κάτω απο εξουσια..για να σου θυμιζει σε κάθε σταδιο της ζωης σου ποιοα ειναι η καταληξη και ποια η ζωή που θα ζήσεις..να σου κάνουν το μυαλο μαρμελάδα(που λενε και τα φανταρακια)απο μικρο παιδι στο πως θα σκεφτεσαι και στο πως θα κρινεις τις μορφες εξουσίας..και ολα αυτα κάτω απο το μανδυα υπερηφανειας για την ελληνικη σημαια(..που πρωτα απο ολους ολοι αυτοί δεν την σεβονται και την υποτιμανε,και οχι καποιος που τη καιει γιατι για να τη καψει εχει νιωσει προδοσια-και προδομενος νιωθει καποιος που αγαπάει οχι καποιος αδαής και τραμπούκος)
θα ελεγα και αλλα πολλα,αλλα θα σε κουράσω...εδω ειμαστε και θα τα λεμε συνεχεια...

φιλιά πολλά

panos είπε...

Εντάξει τι να πει κανείς..
Ευαίσθητο,επίκαιρο και σημαντικό θέμα..
Καταρχήν δεν έχω πάει στρατό..

Δεν θα πω πολλά..

1) Τσάμπα 1 χρόνο χάνουμε..Μας βγάζουν από το "πρόγραμμα" και για ποιο λόγο??Για να κάνουμε καμιά σκοπιά??Μήπως για να "φυλάξουμε" τη μαμά-πατρίδα??Να τους κάνουμε καμιά δουλειά??Για να κάνουμε τις αγγαρείες τους??Ή μήπως για να γίνουμε "άντρες" όπως λέτε??ΈΛΕΟΣ πια με αυτή την κοροιδία!!Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται..

2)Πολλοί λένε για εμπειρία ζωής κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ..(μετά συγχωρέσεως)στα τέτοια μου και μένα..αν έχει κάποιος όρεξη να πάει στρατό δεν θα τον εμποδίσει κανείς..αλλά όσοι δεν θέλουν γιατί τους αναγκάζουν να πάνε?Ρε φιλαράκι μηχανολόγος είμαι..αν ήταν θα πήγαινα αξιωματικός στο στρατό ή στους μπάτσους..Γι' αυτό δεν έκανα το μηχανογραφικό??Ε άει παράτα μας τότε..έχω και άλλες δουλείες!
(μην παρεξηγηθεί κανείς!Προφανώς δεν τα λέω σε εσάς!!!)

3) 1 χρόνο μεγάλης σπατάλης(πόσο δίνουν στους φαντάρους το μήνα για τα έξοδα τους??Ουσιαστικά τίποτα...και το λέω επειδή έχει πάει ο αδερφός μου..σε 9 μήνες που έκανε χάλασε τα κέρατα του!!) και μετά τι??Σε αφήνει ξεκρέμαστο..άντε να δεις τι σχέδια έκανες πριν, που θα βρεις καμιά δουλειά και τέλος πάντων να δεις τι θα κάνεις στη συνέχεια..

4) Πόσοι αυτοκτόνησαν?Πόσοι κατά τη διάρκεια του στρατού είχαν ψυχολογικά προβλήματα??Όσο να 'ναι μόνος μεσάνυχτα στο σκοτάδι δεν είναι ότι καλύτερο!!

Να συνεχίσω??Μπααα..
Νομίζω καταλάβατε το σκεπτικό μου..
Ρε αν έδιναν τα λεφτά που δίνουν για το στρατό στην παιδεία..(όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικότερα..)
Αν δεν κάνω λάθος στην Αμερική για το πόλεμο στο Ιρακ έδιναν 220$ το δευτερόλεπτο ενώ για την παιδεία μόλις 1$ ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο..νομίζω τα ποσά είναι χαρακτηριστικά..

Μη κουράζω άλλο!Καλή συνέχεια!!

logos_en_drasei είπε...

Θα συμφωνησω μαζι σου...

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα