Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

...Μα πώς μπορούν να διαιωνιστούν πράματα που έχουν πεθάνει πια- πολιτειακά συστήματα, απαρχαιωμένα δόγματα, παλιές προλήψεις, ξεπερασμένοι φανατισμοί, σπαθιά, σκήπτρα, μοναρχίες, στρατοκρατίες; Ωστόσο παρουσιάζονται διάφοροι συνήγοροι που υποστηρίζουν το παρελθόν, μιλώντας για σεβασμό των προγόνων, για κοινωνική πειθαρχία, γι' απαρασάλευτες αρχές, για θρησκεία ή νομιμοφροσύνη. Έτσι οι λαοπλάνοι τούτοι καλλιεργούν την ψευτιά, γιατί θέλουν να παρουσιάσουν το μαύρο γι' άσπρο, το νεκρό για χρήσιμο.
Εμείς σεβόμαστε το παρελθόν, φτάνει να δεχτεί να πεθάνει. Το πολεμάμε όμως όταν θέλει να μείνει ζωντανό- και θα το κυνηγάμε ώσπου να το καταστρέψουμε. Αυτά τα σκουλήκια έχουν αντοχή. Πιάνονται απο τη ζωή Γραφτό είναι στην ανθρωπότητα να πολεμάει χωρίς σταματημό με τα φαντάσματα. Μερικά πράματα πρέπει να καταστρεφούν κι άλλα να φωτιστούν. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή, για να μην ανάψεις πυρκαγιά εκεί όπου φτάνει να φωτίσεις μόνο. Άχρηστες είναι οι φλόγες εκεί όπου το φως είναι αρκετό.
...............................................................................................................................................................................

Το μεγαλείο της δημοκρατίας βρίσκεται στο να σέβεται και να παραδέχεται κάθε ανθρώπινη εκδήλωση. Δίπλα στο δικαίωμα του ανθρώπου ή παράλληλα μ' αυτό, υπάρχει το δικαίωμα της ψυχής. Εκείνο που έχει νόμιμη σημασία είναι το να εξουδετερώσουμε το φανατισμό, μα και να τιμάμε το άπειρο. Δεν είναι αρκετό να γονατίζουμε μπροστά στο δέντρο της δημιουργίας και να βλέπουμε μ' έκσταση τ' απέραντα κλαδιά του, τα γεμάτα αστέρια. Οφείλουμε από καθήκον να καλλιεργούμε την ανθρώπινη ψυχή, να υπερασπίζουμε το μυστήριο απέναντι στο θαύμα, να λατρεύουμε το ασύλληπτο και να διώχνουμε το απλοικό, να καθαρίζουμε την πίστη ξεριζώνοντας τις δεισιδαιμονίες από τη θρησκεία.

Απόσπασμα από: Victor Hugo- Οι Αθλιοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα