Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009
Αποσπασμα (του προλογου) απο το ημερολογιο της Αννας Φρανκ

....
Διαβάζοντας το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ ανακαλύπτει κανείς, ότι ένα πολιτισμένο έθνος μπορεί να αναπτύξει τη βαρβαρότητα σε επιστήμη κι ότι τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως ήταν ένα μέσο που υπηρετούσε την επιστήμη αυτή. Και τώρα, όλοι, ακόμη και το ίδιο το γερμανικό έθνος, είμαστε πρόθυμοι να ξεχάσουμε, ρίχνοντας το σφάλμα σε κάποιο άλλο έθνος, σε κάποιες άλλες αρχές. Ακόμη και η Άννα Φρανκ, ένα παιδί, ήξερε ότι τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα: Πώς μπόρεσαν; Τι τους οδήγησε να το κάνουν; Γιατί οι άνθρωποι επιτρέπουν ακόμη την ύπαρξη των στρατόπεδων συγκεντρώσεως στη Ρωσία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης; Τι κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ένας Εβραίος ή ένας πολιτικός αντίπαλος είναι ένα παράσιτο που πρέπει να εξολοθρέψουν;

Είναι το δόγμα, το δόγμα που τόσο νωρίς οι άνθρωποι κάνουν κτήμα τους και που τους κάνει τυφλούς και αναίσθητους στην ανθρώπινη αγωνία. Είναι το δόγμα, τροποποιημένο όπως οι ιστορικές συνθήκες το απαιτούν, που κάνει τους ανθρώπους αντικείμενα που υπηρετούν ιστορικές σκοπιμότητες και τις ανθρώπινες ζωές πρώτη ύλη στην οικοδόμηση αυτων των σκοπών. Είναι το δόγμα που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορούν να θυσιάζουν τις γενεές στο όνομα του μέλλοντος που υπηρετούν. Ύστερα, οι κυβερνήσεις που μάχονται με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν περιθώρια εκλογής. Πίσω από την ανθρώπινη κτηνωδία και το προσωπικό μίσος του Χίτλερ για τους Εβραίους, τα Γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως ήταν μέρος της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι μετά τα χρόνια του πολέμου, της βαρβαρότητας, και του θανάτου ακολουθούν χρόνια ευτυχίας και άνθησης του ανθρώπινου πνεύματος; Μπορούν τα ανθρώπινα πλάσματα να πλαστούν σ' ένα συγκεκριμένο, "ιστορικό" σχήμα; Αν η απάντηση είναι θετική τότε η ίδια η ανθρώπινη ζωή δε σημαίνει τίποτα, ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα όργανο, παθητικό ή ενεργητικό, στην υπηρεσία της ιστορίας. Και για να κλείσει ο κύκλος της ιστορικής πορείας, οι εκλεκτοί πρέπεοι να πουν: "Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες για να ολοκληρώνει ο κάθε άνθρωπος τον εαυτό του, τις κατάλληλες συνθήκες για να ικανοποιεί τις ανάγκες του και να δικαιώνει τις φιλοδοξίες του, φθάσαμε στο ιστορικό εκείνο σημείο που ο άνθρωπος ολοκληρώνει την προσωπικότητά του. Αλλά, αν οι επιθυμίες της ανθρώπινης καρδιάς παραμένουν ανεκπλήρωτες, τότε ο κύκλος δεν έχει κλείσει, ο σκοπός δεν έχει εκπληρωθεί και η περηφάνια θα δώσει τη θέση της στην έκπληξη.

Οι άνθρωποι είναι ικάνοι να δικαιολογήσουν κάθε βαρβαρότητα για να αποδείξουν ότι είναι λογική, απαραίτητη, μέρος κάποιας ανώτερης λειτουργίας. Πιστεύουν ότι ο σκοπός τους αξίζει κάθε θυσία. Γιατί οι Γερμανοί σκότωσαν αυτο το χαριτωμένο, έξυπνο και καλό κορίτσι; Γιατί είχαν πεισθεί ότι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν, γιατί πίστευαν ότι θανατώνοντας το υπηρετούσαν το μέλλον. Πεθαίνοντας από την πείνα και την αθλιότητα στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, η Άννα Φρανκ πήρε μαζί της, στον τάφο της, κάθε εκλεκτό, διανοητικό σκοπό που επιτρέπει σε αυτούς που τον υπηρετούν να βασανίζουν και να σκοτώνουν.
....

(Άλλα πρέπει να τα σκεφτούμε με συμβολική σημασία, άλλα να τα ψάξουμε λίγο περισσότερο και να τα παραλληλίσουμε ακόμη και με σημερινά (τραγικά) θα τολμούσα να πω φαινόμενα...)

{Παραθέτω το παρακάτω link όπου θα δείτε απόσπασμα στο οποιο αμφισβητείται η γνησιότητα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ. Δε θα σχολιάσω αν ήταν γνήσιο ή όχι...δεν μπορώ να είμαι απόλυτη. Σίγουρα όμως ακόμη κι αν δεν ήταν, δε θα σήμαινε και πολλά αυτο σχετικά με όσες θηριωδίες συνέβησαν τότε, δε θα σήμαινε ότι δε συνέβησαν καν (έστω και μέρος αυτών για όσουν αμφισβητούν το ολοκάυτωμα) και δε θα σήμαινε ότι ακόμη και σήμερα ύπαρχουν κάποιοι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξακολουθούν είτε να τις κάνουν πράξη είτε να τις υποστηρίζουν...Με τον έναν ή μετον άλλον τρόπο...http://antipliroforisi.blogspot.com/2009/02/blog-post_6646.html Τα σχόλια δικά σας...}

1 σχόλιο:

logos_en_drasei είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα