Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Βασικοί οικονομικοί όροι και αναλύσεις

(πηγη:http://psychosoulofmine.blogspot.com)

(απο την ομαδα του ιστολογιου στο facebook)

Markos Xt Yannadis: Kαθώς διανύουμε περίοδο ύφεσης(η περίοδος κάτα την οποία η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται) στην οικονομία και η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ έχει αγγίξει τα όρια του αδιανοήτου,καλό θα ήταν να αναλύσουμε με απλά λογια μερικούς βασικούς οικονομικούς όρους,ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται.Έχουμε και λέμε λοιπόν:
ΑΕΠ(Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν):Ειναι το σύνολο όλων των αγαθών,προιόντων και υπηρεσιών που παράγει μία χώρα εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες.Είναι,δηλαδή η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών που παράχθηκαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους,ακόμα και αν μέρος αυτού παράχθηκε από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.Ένα απλό παράδειγμα για να γίνει πλήρως κατανοητή η έννοια του ΑΕΠ.Ας υποθέσουμε πως η οικονομία της Ελλάδος παράγει μόνο δύο αγαθά.Μήλα και πορτοκάλια.Η τιμή του κάθε μήλου είναι 1 ευρώ και του κάθε πορτοκαλιού 2 ευρώ.Κατα το 2009,λοιπόν ας υποθέσουμε πως πουλήθηκαν 100 μήλα και 200 πορτοκάλια.Επειδή όμως είναι αδύνατον να προσθέσουμε μήλα με πορτοκάλια,θα υπολογίσουμε τη συνολική παραγωγή σε ευρώ.Άρα:1 ευρώ X 100=100 ευρώ.2 ευρώ X 200=400 ευρώ.Το ΑΕΠ,όπως πλέον γνωρίζουμε είναι το σύνολο όλων των αγαθών,προιόντων και υπηρεσιών που παράγει μία χώρα.Άρα το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2009 θα ήταν ίσο με:100 + 400=500 ευρώ!Για να επεκταθούμε ακόμα περισσότερο θα υποθέσουμε πως τον Οκτώβριο του 2009 ήρθαν στην Ελλάδα Αμερικανοί επενδυτές και ίδρυσαν μια υπηρεσία ενημέρωσης.Για κάθε τηλεφώνημα ο καταναλωτής πληρώνει 0,50 ευρώ.Άν υποθέσουμε πως μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου έγιναν 500 τηλεφωνήματα τότε στο σύνολο του ΑΕΠ της Ελλάδας θα προστεθούν:500 + 0,50 Χ 500=750 ευρώ.Επομένως,με τα νέα δεδομένα το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2009 ισούται με 750 ευρω.

Κρατικός Προϋπολογισμός:Είναι ένα νόμιμο έγγραφο,που συντάσσεται κάθε χρόνο,και παρουσιάζει αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους για το εκάστοτε έτος.

Επιτόκιο:
Το επιτόκιο είναι το κόστος δανεισμού χρήματος.Η συμπεριφορά των επιτοκίων είναι πολύ σημαντική για μία οικονομία επειδή επηρεάζει το ύψος της κατανάλωσης και των επενδύσεων τα οποία με τησ ειρά τους επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Έλλειμμα και χρέος:Όταν η διαφορά των συνολικών εσόδων του έτους και των συνολικών εξόδων μίας χώρας είναι αρνητική,τότε λέμε πως αυτή η χώρα έχει έλλειμμα.Αν π.χ. τα συνολικά έσοδα της Ελλάδας είναι 50 δις και τα συνολικά έξοδα 60 δις,τότε η Ελλάδα έχει έλλειμμα 10 δις ευρώ.Τι κάνει όμως μια χώρα για να μειώσει το έλλειμά της?Μα φυσικά δανείζεται!Το έλλειμμα χρηματοδοτείται μέσω δανεισμού και ο συσσωρευμένος δανεισμός δημιουργεί το δημόσιο χρέος.Εννοήται πως ακόμη κι αν το έλλειμμα μειωθεί,εξακολουθεί να χρηματοδοτείται μέσω δημόσιου δανεισμού και να αυξάνει το χρέος της χώρας.Το δημόσιο χρέος αρχίζει να μειώνεται μόνο όταν σταματά το κράτος να δανείζεται και αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει έλλειμμα αλλά πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό.Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς πως όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμα μίας χώρας,τόσο περισσότερο θα δανείζεται αυτη για να το "μαζέψει".Κι ακόμη κι όταν το έλλειμμα αρχίζει και συρρικνώνεται,το δημόσιο χρέος θα εξακολουθεί να αυξάνεται,μέχρι το έλλειμμα να εξαφανιστεί εντελώς.

Ομόλογα:Οµόλογο είναι ένα δάνειο το οποίο λαµβάνει ένα κράτος ή µία επιχείρηση από τους επενδυτές συµφωνώντας να πληρώνει σε τακτά χρονικά διαστήµατα προσυµφωνηµένο τόκο καθ’όλη τη διάρκεια του οµολόγου και κατόπιν να το εξοφλήσει στη λήξη του.Οροι που συνοδεύουν συνήθως ένα ομόλογο και πρέπει να γωρίζουμε:
• Εκδότης:Είναι ο χρηµατοοικονοµικός οργανισµός ο οποίος δανείζεται κεφάλαια από τους επενδυτές µε την έκδοση του οµολόγου


• Τοκοµερίδιο:Το επιτόκιο που καταβάλλεται στον κάτοχο του οµολόγου.


• Απόδοση:Το καθαρό κέρδος από την αγορά των οµολόγων,το οποίο βασίζεται πάνω στην τιµή αγοράς και το επιτόκιο που θα λαµβάνεται.


• Απόδοση στην λήξη:Η απόδοση που αποφέρει ένα οµόλογο από την ηµεροµηνία αγοράς έως την ηµεροµηνία λήξης του.


• Απόδοση κατά την ηµεροµηνία εξαγοράς:Η απόδοση που αποφέρει ένα οµόλογο από την ηµεροµηνία αγοράς µέχρι την ηµεροµηνία εξαγοράς από τον εκδότη του.


Spread:Το spread είναι η διαφορά επιτοκίου(της απόδοσης που προσφέρεται στους επενδυτές) μεταξύ των ομολόγων μίας χώρας με την εκάστοτε χώρα που έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και θεωρείται από τις πλέον σταθερές και χαμηλού ρίσκου(σήμερα είναι η Γερμανία).Εάν παραδείγματος χάριν η Ελλάδα δανείζεται με 7% επιτόκιο και η Γερμανία με 2%,το spread θα ισούται με 5% ή 500 μονάδες βάσης."Η αγορά ομολόγων κρίνει καθημερινά την αξιοπιστία κάθε κυβέρνησης όσον αφορά την ανάπτυξη μιας χώρας. Αλλά η αληθινή ισχύς της συνδέεται με την ικανότητά της να τιμωρήσει μια κυβέρνηση με υψηλότερο κόστος δανεισμού επειδή θεωρεί πως δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει τους δανειστές της. Ακόμα και μια άνοδος μισής μονάδας (π.χ. από 3% στο 3,5%) στο spread μιας χώρας προκαλεί σοβαρό πλήγμα στα οικονομικά της,καθώς πρέπει να πληρώσει δισ. ευρώ περισσότερα σε τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει.Συνεπώς,έχει λιγότερα χρήματα για επενδύσεις π.χ. στην παιδεία ή την υγεία.

Το υψηλότερο spread οδηγεί με τη σειρά του σε περαιτέρω διεύρυνση του χρέους μιας χώρας (γιατί στα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει προστίθενται ολοένα και υψηλότεροι τόκοι).Τότε οι αγοραστές των ομολόγων αρχίζουν να τα πουλάνε, γιατί φοβούνται πως η χώρα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει το χρέος της.Τα spreads ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο."(πηγή http://www.madata.gr)Γιατί όμως η Ελλάδα π.χ. να δανείζεται με 7% λ.χ. και η Γερμανία με 2%?Η απάντηση είναι προφανείς.Η Ελλάδα είναι μια οικονομικά άρρωστη χώρα,επομένως το ρίσκο δανεισμού είναι πάρα πολύ μεγάλο.Όσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για τους δανειοδότες-επενδυτές να χάσουν τα λεφτά τους,τόσο μεγαλύτερο είναι το επιτόκιο δανεισμού.

Πληθωρισμός:Είναι η ποσοστιαία αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Λέγοντας δηλαδή πως έχουμε αύξηση πληθωρισμού της τάξεως του 3% εννοούμε πως το γενικό επίπεδο τιμών αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατα 3%.Όταν ο πληθωρισμός μειώνεται τότε λέμε οτι έχουμε το φαινόμενο του αντιπληθωρισμού.
Ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων:Έιναι ένας λογαριασμός που απεικονίζει το ύψος και την πορεία όλων των οικονομικών συναλλαγών(εισροή και εκροή κεφαλαίων) που διατηρεί μία χώρα με άλλες χώρες,αλλα και στο εσωτερικό της.Το ΙΤΣ αποτελεί υποδιαίρεση μίας μεγαλύτερης κατηγορίας που ονομάζεται ισοζύγιο πληρωμών.Στο ΙΤΣ περιλαμβάνονται και άλλες υποκατηγορίες,όπως το Εμπορικό Ισοζύγιο(εξαγωγές καυσίμων,πλοίων κτλ),το Ισοζύγιο εισοδημάτων κ.α.,τις οπίες δεν έχει νόημα να αναλύσουμε εδω πέρα.Το ΙΤΣ περιλαμβάνεται στον κρατικο προυπολογισμό και σε περίπτωση που παρουσιάζει ελλειμμα επηρεάζει κατα πολύ την ισορροπία εσόδων/εξόδων.
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ,ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

1 σχόλιο:

Aldebaran είπε...

Και για να σε προλάβω...
Μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα = το ΑΕΠ μιας χώρας δια του πληθυσμού της.

Δηλαδή: Αν έχεις το ένα σου πόδι στο βραστό νερό και το άλλο στον πάγο, τότε η θερμόκρασία στ' αρχ@*%δια σου θα εκφράζει το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα...

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα