Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Κυριακή, 30 Μαΐου 2010Η ΦΤΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
Ποσο πιο αβεβαιο να γινει το επαγγελμα του ηθοποιου;
Stefanos Karidakis
Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής και έμφραγμα στην αγορά προκαλεί η ριζική στροφή που επιχειρεί το MEGA για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Βάζει τέλος στην προβολή των ελληνικών σειρών πλοκής στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, επιλέγοντας όπως ο ALPHA και ο ΑΝΤ1 τον δρόμο των ελαφριών realities και reallife προγραμμάτων στο prime time.

Η έξοδος του MEGA από την τηλεοπτική παραγωγή θα έχει... μεγάλες και αλυσιδωτές επιπτώσεις στον χώρο, καθώς ήταν ο τελευταίος τηλεοπτικός σταθμός που επένδυε δεκάδες εκατομμύρια ετησίως στο πρόγραμμά του. Αμεση απόρροια είναι ότι μεγάλες εταιρείες παραγωγής που «ζούσαν» από τις παραγωγές της ιδιωτικής τηλεόρασης κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς δουλειά. Και μόνο το γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια είχαν στο πρόγραμμά τους περισσότερες από τριάντα πέντε ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, ενώ σήμερα ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά, το πολύ στις εννέα με δέκα, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Κάθε χρόνο το MEGA έδινε στην παραγωγή σειρών μυθοπλασίας περίπου εξήντα εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα έδινε ο ΑΝΤ1. Το κανάλι του Αμαρουσίου μείωσε ήδη από πέρυσι το κόστος παραγωγής κατά 30%. Σχεδόν περήφανα τα στελέχη του σημειώνουν πως ο ΑΝΤ1 κατάφερε να κατεβάσει το κόστος μιας τηλεοπτικής ώρας στο prime time σε 65.000 έως 80.000 ευρώ. Τη μείωση κόστους προγράμματος είχε ανακοινώσει και ο ALPHA που εξοβέλισε την ελληνική παραγωγή από το πρόγραμμά του και προέκρινε τη στρατηγική ενός καναλιού με φθηνά realities και εκπομπές στις οποίες εμφανίζονται χαμηλοαμειβόμενοι παρουσιαστές. Μόλις πρόσφατα ο ΑΝΤ1 ενημέρωσε τις συνεργαζόμενες εταιρείες παραγωγής πως θα αποπληρώνει τις σειρές σε δώδεκα μήνες και όχι σε οκτώ, όπως συνηθιζόταν.

Η αγορά στο μεταξύ είναι ήδη επιβαρυμένη. Εργαζόμενοι σε όλες τις ειδικότητες έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές, ηθοποιοί και παραγωγοί μένουν απλήρωτοι, στα δικαστήρια κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές και μηνύσεις κατά γνωστών εταιρειών διαφημιστικών ταινιών. Η πρόσφατη εμπλοκή που σημειώθηκε στην αποπληρωμή μισθών για τις τηλεοπτικές σειρές «4» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη του MEGA και «Κάρμα» του ΑΝΤ1 είναι μόνον ένα δείγμα της πραγματικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι της τηλεοπτικής παραγωγής. Η μείωση του τζίρου της τηλεόρασης στο μεταξύ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς ήδη μεγάλοι διαφημιζόμενοι, όπως οι τράπεζες, επαναξιολογούν τα επικοινωνιακά τους προγράμματα, ζητώντας με τη σειρά τους μείωση τιμολογίων κατά 20%.


ΠΟΙΟΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα η έξοδος του MEGA από την ελληνική παραγωγή δημιουργεί πραγματικό έμφραγμα. Μετά την εντολή να μειωθεί το κόστος προγράμματος κατά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, η απόφαση της διεύθυνσης προγράμματος για ριζική στροφή στην πολιτική τηλεοπτικής ψυχαγωγίας θεωρείται ειλημμένη. Η ζώνη prime time αλλάζει, το κανάλι κόβει πρόωρα και απότομα τέσσερις τουλάχιστον ελληνικές σειρές και δίνει πράσινο φως για την προβολή μόλις τεσσάρων ελληνικών σειρών πλοκής.

Οι δύο από αυτές είναι ήδη έτοιμες. Πρόκειται για την «Πολυκατοικία» και το ακριβό πρότζεκτ της δραματικής σειράς «Το νησί», η παραγωγή του οποίου κοστίζει σύμφωνα με το ίδιο το MEGA περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Το ποιες θα είναι οι άλλες δύο σειρές που θα εγκριθούν για τη ζώνη prime time από τον Οκτώβριο εξαρτάται από το κόστος τους. Βέβαιο θεωρείται πως δεν πρέπει να πρωταγωνιστούν διάσημοι και «ακριβοί» ηθοποιοί. Με αυτό το δεδομένο η υποψήφια σειρά του Θοδωρή Πετρόπουλου εκτιμάται πως ήδη απορρίφθηκε. Αλλες υποψήφιες είναι τα σχέδια adaptation «Samantha Who» και «My name is Erl», όπως επίσης και η νεανική κομεντί με νεαρό σεναριογράφο που ζει στην Ολλανδία.

Αιφνιδιαστικά έμαθαν παραγωγοί, σεναριογράφοι και ηθοποιοί την απόφαση του καναλιού πως πέφτει αυλαία χωρίς ελπίδα ανανέωσης στις σειρές «3ος νόμος», «Μ+Μ», «Οικογένεια βλάπτει» και «Παιδική χαρά». Ειδικά για την τελευταία εκφράζεται μια ελπίδα πως ίσως θα μπορέσει να κρατηθεί και την επόμενη σεζόν, όλα όμως θα εξαρτηθούν από το κόστος των νέων εγκρίσεων. Το κανάλι προτίθεται να εντάξει καθημερινά στη βραδινή ζώνη reality παιχνίδι, ήδη ετοιμάζονται το «U man» και το «Master chef», καθώς και εκπομπή infotainment χαρακτήρα. Είναι φανερό πως το ψαλίδισμα δεν σχετίζεται με ποσοστά τηλεθέασης ή με νούμερα στα νεανικά-δυναμικά κοινά -ένας ακόμη μύθος της τηλεόρασης που φαίνεται να καταρρέει. Οι αποφάσεις, οι αναθέσεις και οι εγκρίσεις σχετίζονται με το κόστος, γι’ αυτό και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός τηλεόρασης πρωταγωνιστές που κάποτε είχαν μεγάλη ζήτηση και αμείβονταν με ποσά ώς και 20.000 ευρώ το επεισόδιο.


ΣΕ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ»

Μία ακόμη απόρροια των περικοπών είναι ότι αλλάζει ο τρόπος αναθέσεων από τα κανάλια. Μέχρι σήμερα, τα τμήματα ψυχαγωγίας επέλεγαν τα σενάρια από τις δεκάδες προτάσεις που υπέβαλλαν οι εταιρείες παραγωγής, οι περισσότερες από αυτές συνδεδεμένες και ιδιοκτησιακά με τους σταθμούς. Τώρα, τα κανάλια έχουν κάποια σενάρια στα χέρια τους και βγάζουν τις παραγωγές σε πλειστηριασμό. Οποια εταιρεία δώσει τη φθηνότερη προσφορά γυρισμάτων και κόστους θα πάρει και την παραγωγή.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Οι περικοπές δεν αφορούν βεβαίως μόνο το MEGA αλλά το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών μετά την επιβολή του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων κατά 20%. Τα πρώτα μέτρα είναι επώδυνα και δείχνουν την έξοδο σε πολλά άτομα που εμφανίζονται ή εργάζονται στην πρωινή, τη μεσημεριανή και την απογευματινή ζώνη. Στον ALPHA, παρά τις μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό και περιστολή του κόστους λειτουργίας κατά σαράντα εκατομμύρια ευρώ το 2009, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες νέα εντολή για επιπλέον περικοπές κατά 20% σε όλες τις αμοιβές και το μπάτζετ των εκπομπών. Στο STAR ανακοινώθηκε πως θα απομακρυνθούν σχεδόν όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες και οι θέσεις τους θα καλυφθούν από το τακτικό προσωπικό. Το ίδιο θα συμβεί και στο ALTER, στον ALPHA αλλά και στο MEGA.
πηγη:http://www.facebook.com/topic.php?topic=15002&uid=15369789287

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα