Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010


Απο Κυριακατικο σχολειο μεταναστων:

Σαν σήμερα το 1939 υπογραφηκε το Συμφωνο μη Επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 23 Αυγούστου του 1939 υπογράφτηκε στη Μόσχα, μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ και της Σοβιετικής Ρωσίας του Στάλιν, ένα Σύμφωνο μη Επίθεσης. Το σύμφωνο έμεινε γνωστό σαν «σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ» από τα ονόματα των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών που το υπέγραψαν. Τη γερμανική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο εκτός από τον Μολότοφ και ο ίδιος ο Στάλιν.

Το σύμφωνο όριζε ότι... οι δυο χώρες υποχρεούνταν να μην επιτεθεί η μια στην άλλη. Επίσης, καθεμία έπρεπε να μείνει ουδέτερη, αν η άλλη εμπλακεί σε πόλεμο. Εκτός αυτού, σε μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο αποφασίστηκε η δημιουργία γερμανικών και σοβιετικών «σφαιρών επιρροής» στην Ευρώπη. Δηλαδή, με απλά λόγια, ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη μοιραζόταν ανάμεσα στις δυο δυνάμεις. Η Πολωνία θα μοιραζόταν μεταξύ των δυο χωρών με σύνορα τους ποταμούς Νάφερ, Βιστούλα και Σαν. Οι Βαλτικές χώρες και η Φινλανδία θα ανήκαν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής –με εξαίρεση τη Λιθουανία. Οι γερμανικές μειονότητες στη σοβιετική σφαίρα θα έπρεπε να την εγκαταλείψουν.

Πρώτο θύμα του Συμφώνου ήταν η Πολωνία. Στη 1 Σεπτέμβρη 1939 οι ναζί επιτέθηκαν στη χώρα –με την έγκριση ή τη βολική ανοχή των Ρώσων. Δόθηκε έτσι το έναυσμα για το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου, αφού μετά την εισβολή (στις 3/9/1939) η Αγγλία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας. Λίγες μέρες αργότερα (17/9) εισέβαλε και ο στρατός του Στάλιν από ανατολικά. Σε ελάχιστες μέρες η Πολωνία ηττήθηκε και μέχρι την 1η Οκτώβρη οι νικητές τη μοιράστηκαν, όπως είχαν συμφωνήσει, και μετακίνησαν τα σύνορά τους αναλόγως. Στις 28 Σεπτέμβρη ο Ρίμπεντροπ πήγε ξανά αεροπορικώς στη Μόσχα για να συγκεκριμενοποιηθεί η μοιρασιά. Έτσι η Λιθουανία πέρασε τελικά στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, ενώ η Γερμανία έλαβε για αντάλλαγμα μεγαλύτερο κομμάτι της Πολωνίας.

Κατίν
Με την εισβολή και κατοχή της Πολωνίας ο ρώσικος στρατός βρέθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες αιχμάλωτους στρατιώτες, αλλά και άμαχο πληθυσμό. Πολλοί απ’ αυτούς απελάθηκαν στη Σιβηρία και την κεντρική Ασία, ενώ φτιάχτηκαν και «στρατόπεδα εργασίας». Όμως, οι περίπου 40.000 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του πολωνικού στρατού, που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων, είχαν πολύ χειρότερη τύχη. Μετά από μια συνδυασμένη προσπάθεια ανακρίσεων και προπαγάνδας, διαχώρισαν αυτούς που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν από τους «απείθαρχους». Οι τελευταίοι αποκαλούνταν «Πολωνοί εθνικιστές και αντεπαναστάτες» από την NKVD (μυστική αστυνομία του Στάλιν) και παρέμεναν φυλακισμένοι.

Στις αρχές του Μάρτη του 1940, ο Μπέρια, αρχηγός της NKVD, πρότεινε στο Στάλιν την εκτέλεση όλων των Πολωνών αιχμαλώτων που αρνούνταν να συνεργαστούν. Επρόκειτο για ανθρώπους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ηγεσία των μελλοντικών αντιφρονούντων στα σχέδια της ρώσικης ηγεσίας για την Ανατολική Πολωνία-δορυφόρο τους. Κάθε απόφοιτος πανεπιστημίου στην Πολωνία γινόταν αμέσως υπαξιωματικός ή αξιωματικός του πολωνικού στρατού. Άρα, ανάμεσα στους κρατούμενους βρισκόταν μεγάλο μέρος από στρατιωτικούς, τεχνικούς, γιατρούς, καθηγητές, διανοούμενους κλπ., που δεν δέχονταν τη ρώσικη κατοχή. Οι σφαγές πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα στρατόπεδα, αλλά πήραν συμβολικά το όνομα Κατίν, από το δάσος κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, όπου βρέθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός από τους μαζικούς τάφους. Περίπου 20.000 Πολωνοί εκτελέστηκαν με πυροβολισμό στον αυχένα και τα χέρια δεμένα πίσω.

Μετά το διαμελισμό της Πολωνίας, ο Στάλιν προχώρησε στην υλοποίηση και των υπόλοιπων όρων του Συμφώνου. Οι χώρες της Βαλτικής εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν συνθήκες «αμοιβαίας βοήθειας» με τη Ρωσία. Αυτό σήμαινε ότι ο στρατός της Ρωσίας αποκτούσε το δικαίωμα να στρατοπεδεύει σε βάσεις της Βαλτικής. Η Φινλανδία, που αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» με τέτοια συνθήκη, δέχθηκε τη στρατιωτική εισβολή των Σοβιετικών.

Τον Ιούνη του 1940, ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Οι νεκροί και οι αιχμάλωτοι ήταν δεκάδες χιλιάδες. Στο τέλος του ίδιου μήνα κατέκτησε και μέρη της Ρουμανίας (Βεσσαραβία και Βόρεια Μπουκοβίνα).
Αλλά εκτός από τις εδαφικές, υπήρχαν και εμπορικές συναλλαγές λόγω του Συμφώνου Μολοτοφ-Ρίμπεντροπ. Στους 17 μήνες της συμμαχίας, η ΕΣΣΔ προμήθευσε τη Γερμανία με 865.000 τόνους πετρέλαιο, 648.000 τόνους ξυλεία, 14.000 τόνους χαλκό και 1,5 εκατομμύριο τόνους σιτηρά.

Χρήσιμη βοήθεια στο Χίτλερ τόσο για τον πόλεμο που ήδη διεξήγαγε με τους Αγγλογάλλους, όσο και για την εκστρατεία που τελικά εξαπέλυσε ενάντια στην ΕΣΣΔ τον Ιούλη του 1941!

Eλιγμός;
Οι απολογητές του σταλινισμού μιλάνε για υποχρεωτικό «ελιγμό» του Στάλιν, που του έδωσε τη δυνατότητα να προετοιμαστεί για τον πόλεμο ενάντια στο φασισμό. Όμως, ιστορικά από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Ο Στάλιν αντιμετώπιζε το φασισμό και τον πόλεμο από τη σκοπιά των συμφερόντων της ρώσικης εξωτερικής πολιτικής, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες.

Το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ είναι η καλύτερη απόδειξη. Ο Στάλιν αποφάσισε τη συμμαχία με τους ναζί, όταν διαπίστωσε ότι του προσέφεραν όσα του αρνούνταν οι δυτικές δυνάμεις. Όταν στις 3/9/1939 η Γαλλία και η Αγγλία κήρυξαν τον πόλεμο στον Χίτλερ μετά την εισβολή στην Πολωνία, η Ρωσία έμεινε έξω από την αντιπαράθεση, έχοντας έτσι την άνεση να φροντίσει όχι την προετοιμασία της για τον αντιφασιστικό πόλεμο –αφού ήταν σε συμμαχία με τους φασίστες– άλλα την ιμπεριαλιστική επέκτασή της στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και έκανε.

Ο πόλεμος ξαναβαφτίστηκε από τους σταλινικούς «αντιφασιστικός», μόνο μετά την επίθεση του γερμανικού στρατού στη Ρωσία, το καλοκαίρι του 1941.

2 σχόλια:

Fingolfin είπε...

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Πολύ ωραία ανάρτηση. Περιγράφει μια συμφωνία μεταξύ των δύο ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ου αιώνα. Ο "Πατερούλης" πήγε να επωφεληθεί, αλλά ήταν θέμα χρόνου μέχρι να τον "μαχαιρώσει" πισώπλατα ο Χίτλερ. Και μετά μας λένε για ελιγμούς...

geoaman είπε...

Ήταν μια συμφωνία μέσα στα πλαίσια τις προσπάθειας του Χίτλερ να πετύχει την χρηματοδότηση της εκστρατείας του από τους Ρώσους και φυσικά όταν ναυάγησε αυτό το σενάριο δεν άργησε να στραφεί εναντίον τους παίρνοντας εκδίκηση για την μη στήριξη τους. Όπως και με τους Εβραίους

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα