Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

 

Ο συνήθης σεξισμός, ιστορίες καθημερινής βίας.

Μπορεί η βία να προέρχεται από μια φαινομενικά μη επιθετική συμπεριφορά; Όταν όλοι απευθύνονται στους συναδέλφους με τα επιθετά τους και στην συνάδελφο με το μικρό της μπορεί να είναι σεξισμός; Όταν μιλάνε μεταξύ τους και η γυναίκα είναι μια αόρατη παρουσία είναι βίαιο; Όταν ο χαριτωμένος τρόπος που μιλά κάποιος σε μια γυναίκα, θυμίζει τον τρόπο που απευθυνόμαστε σ’ένα παιδί, μπορεί να είναι επιθετικός;

Μικρές καθημερινές στιγμές, που από μόνες τους δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. ΄Ομως όλα αυτά τα μικρά κομματάκια συμπληρώνουν ένα σύνολο συμπεριφορών με τις όποίες έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες, ανεξάρτητα ηλικίας, εθνικότητας και τάξης, και συνιστούν μια συστηματική αμφισβήτηση της ταυτότητάς τους.

Το πρόβλημα με αυτού του είδους σεξισμού είναι ότι έχει περάσει στην καθημερινότητά μας και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτός όχι μόνο από τους άνδρες αλλά και από τις γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν αναπαράγει στερότυπα που αποκλείουν, περιθωριοποιούν ή πολύ απλά υποτιμούν την γυναίκα.

Η αντίδραση σε αυτό του είδους σεξισμό είναι εξίσου δύσκολη. Οι γυναίκες συνήθως φοβούνται μήπως οι αντιδράσεις τους είναι υπερβολικές, μήπως αρχίσουν να βλέπουν παντού εχθρούς ή πολύ απλά νιώθουν ανίκανες να εξηγήσουν γιατί αυτό είναι οδυνηρό για αυτές. Για τους άνδρες πάλι συνήθως είναι μια λίγο πολύ ακατανόητη γυναικεία αντίδραση.

Όμως η βία και ο σεξισμός δεν είναι μια προσωπική υπόθεση. Αντανακλά τις σχέσεις και αντιθέσεις των φύλων μέσα στην κοινωνία. Οι γυναίκες συνεχίζουν να πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της οικιακής εργασίας, κατέχουν τα πρωτεία στην επισφαλή εργασία και σπανίως φτάνουν στις υψηλότερες θέσεις της ιεραρχίας. Τί έλεγε εκείνο το παλιό συνθηματάκι; Το προσωπικό είναι πολιτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα