Τα πνευματικα δικαιωματα των ποιηματων και των κειμενων ειναι κατοχυρωμενα.

"Είμαι αναρχικός, και ο αναρχικός είναι ένας άνθρωπος με συνοχή (πνευματική ειρήνη, η ηρεμία, η εξοχή, να δουλεύεις το λιγότερο δυνατό, όσο είναι απαραίτητο για να μπορείς να ζεις, να απολαμβάνεις την ομορφιά, τον ήλιο. Να απολαμβάνεις τη ζωή με κεφαλαία, τώρα υπάρχει η ζωή με πεζά). Είναι το να έχεις μια προσωπική θεώρηση. Να εφαρμόζεις τις ιδέες σου στην καθημερινότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιμένεις μέχρι να γίνει η επανάσταση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο αναρχικός τώρα. Είναι μια φιλοσοφική θεώρηση, είναι μια κατάσταση πνεύματος, μια στάση ζωής. Πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ άσχημα οργανωμένη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρέπει να την αλλάξουμε εντελώς. Η αναρχία επικαλείται μια ζωή εντελώς διαφορετική. Με την αναρχία, προσπαθούμε να ζούμε αυτή την ουτοπία λίγο λίγο κάθε μέρα."

Abel Paz

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011



Οι πρόσφατες ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση Παπανδρέου, ξεπέρασαν τις προσδοκίες και του πιο ακραιφνούς νεοφιλελεύθερου. Δημόσια γη, λιμάνια, αεροδρόμια, οι υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού, οι μεταφορές κ.λπ. χαρίζονται σε πάσης φύσεως «επενδυτές», με πρόσχημα την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.


Οι ψευτολεονταρισμοί του ΓΑΠ, με τα δήθεν διαβήματα στους επικεφαλής της τρόικας, και οι μεταμεσονύκτιες δηλώσεις του Πεταλωτή αποδείχθηκαν φτηνή επικοινωνιακή διαχείριση. Λίγο μετά βέβαια παραδέχτηκαν ότι είναι κυβερνητική απόφαση το πωλητήριο των 50 δισ. ευρώ και ξεκίνησαν τις λεκτικές ακροβασίες περί «αξιοποίησης». Είχε προηγηθεί το «άδειασμα» από παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ, που... δήλωσαν ότι όλα ήταν συμφωνημένα.


Υποκρισία
Ο Σαμαράς, ενώ πρώτος πρότεινε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το περασμένο καλοκαίρι, τώρα υποκρίνεται τον αντιμνημονιακό και κάνει και αυτός λόγο για «αξιοποίηση», επιχαίροντας ταυτόχρονα που το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την πρόταση της ΝΔ. Από τη μεριά του ο Καρατζαφέρης, συνηθισμένος να βάζει πλάτη στα δύσκολα για το σύστημα, κήρυξε επιστράτευση: «Στον πόλεμο με την Τουρκία δεν θα πουλούσαμε για να πάρουμε όπλα; Και τώρα πόλεμο έχουμε. Αν αποτύχει ο Παπακωνσταντίνου, θα αποτύχει και η Ελλάδα», σημείωσε.


Μετά λοιπόν τους θεατρινισμούς, αποκαλύφτηκαν οι πραγματικές προθέσεις. Η κυβέρνηση του μνημονίου είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο 2011-2013 που θα έφτανε στα 7 δισ. ευρώ. Σήμερα, κυβέρνηση και τρόικα μιλάνε για 15 δισ. ευρώ το 2011-2012 και για 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Τα 15 δισ. ευρώ θα επιχειρηθεί να βρεθούν με την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και άλλων ακινήτων της ΚΕΔ (ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ακίνητα ΟΣΕ), την επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της Αττικής Οδού, της Εγνατίας και τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), στην ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), στα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ και άλλοι δέκα οργανισμοί διαχείρισης λιμένων), στις τηλεπικοινωνίες (20% του ΟΤΕ ), στον τζόγο (ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ), αλλά και στις μεταφορές (τρένα, λεωφορεία κ.ά.).


Πρόκληση
Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα γίνει είτε με απευθείας πώληση, είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, που επίσης αποτελούν παράδοση δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Εκτός του ότι τα έσοδα του δημοσίου είναι περιορισμένα, οι συμβάσεις αυτές είναι προκλητικές. Αφενός ο ιδιώτης δεν αποδίδει σοβαρό τίμημα, εφόσον δεν έχει την κυριότητα, αφετέρου καρπώνεται τα κέρδη από την εκμετάλλευση, που παρατείνονται με συνεχόμενες επεκτάσεις της σύμβασης. Οδηγό σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Hochtief θα ανανεωθεί άμεσα για 20-30 χρόνια.


Άλλο προκλητικό παράδειγμα για το φαγοπότι που ετοιμάζουν, αποτελεί και η παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μέσα από τις διαδικασίες «fast track», ώστε να αρχίσουν να μαζεύονται τα 50 δισ. που υποσχεθήκαν στους πιστωτές. Παρά τις μελέτες του ΕΜΠ και της ΤΕΔΚΑ για το πώς μπορεί να κατασκευαστεί το μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου στο Ελληνικό, τα ποικίλα περιβαλλοντικά οφέλη θυσιάζονται για να αυξηθούν τα πλούτη των εμίρηδων του Κατάρ και όποιας άλλης εγχώριας ή διεθνούς κατασκευαστικής, που έχει βάλει στο μάτι την περιοχή. Η πράσινη ανάπτυξη σε πλήρη εφαρμογή: χαρίζω γη, εξασφαλίζω τα κέρδη των καπιταλιστών.


Όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν. Από την έναρξη των αποκρατικοποιήσεων εδώ και 20 χρόνια, το συνολικό ποσό που έχει φτάσει στα δημόσια ταμεία είναι μόλις 10 δισ. ευρώ. Ακόμα και παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι ο στόχος των 50 δισ. είναι εξωπραγματικός. Υποθετικά, αν αύριο το ελληνικό Δημόσιο αποφάσιζε και μπορούσε να πουλήσει ακόμα και την τελευταία μετοχή που κατέχει μεγάλης δημόσιας επιχείρησης, θα εισέπραττε όλα κι όλα 6,6 δισ. ευρώ. Άρα η υπόσχεση ότι το ποσό από την «αξιοποίηση» θα πάει για την επαναγορά του χρέους είναι «φύλλο συκής». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χαρίζει στις τράπεζες άλλα 30 δισ. ευρώ, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων! Δηλαδή, ακόμα δεν εισέπραξε τα 50 δισ. και τα 30 από αυτά έχουν κατοχυρωθεί στους τραπεζίτες.


Ο Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η επίτευξη της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις είναι δική μας και όχι “μνημονιακή” υποχρέωση, που ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου». Είναι φανερό ότι το ξεπούλημα αυτό εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο να καταστεί η Ελλάδα «παράδεισος για τις αγορές». Στο όνομα της «ανάπτυξης» μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, ωράρια γίνονται λάστιχο, κοινωνικό κράτος και δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν παρελθόν. Τα όνειρα των Ρήγκαν-Θάτσερ βρίσκουν δικαίωση.


Να τους σταματήσουμε
Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ο ποίος ανήκει σε όλους μας, δεν εξυπηρετεί καμιά λογιστική αλχημεία περί χρέους, ελλειμμάτων και άλλων δαιμονίων. Είναι μια ξεκάθαρα ταξική επιλογή της σκληρότερης κυβέρνησης που είχε ποτέ στο μηχανισμό της η αστική τάξη. Κυβέρνηση και τρόικα ομολογούν ωμά ότι ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και τη χαρίζουν, προς κερδοφόρα εκμετάλλευση, σε κάθε εγχώριο ή διεθνή ιδιώτη. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της τάξης των 50 δισ. ευρώ αποτελεί την πιο άπληστη επίθεση ιδιωτικοποίησης στην ιστορία της χώρας. Αν υλοποιηθεί, τα πάντα γύρω μας θα γίνουν αγνώριστα. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να το ακυρώσουμε.


Η Αριστερά πρέπει να ορθώσει ένα μαζικό τείχος αντίστασης σε αυτά τα σχέδια. Με σαφή υπενθύμιση ότι όλα αυτά, που παζαρεύουν, είναι λαϊκή περιουσία που έχει πληρωθεί με δυσβάσταχτη φορολογία. Με σφοδρή αντίδραση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών, που θα τις καταστήσει και ακριβότερες και χαμηλότερης ποιότητας. Με απαίτηση να περάσει ξανά σε δημόσιο έλεγχο κάθε παραγωγικός τομέας που έχει ήδη πουληθεί. Με πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης και των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, για τη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας, όπου οι ανάγκες θα υπερισχύουν των κερδών.

Πηγη: http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&%3Btask=view&%3Bid=3407&%3BItemid=42

Απο Κυριακατικο σχολειο μεταναστων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vintage

Loading...
Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες.

Albert Camus
Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Albert Camus
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.
Νίτσε
"Out of damp and gloomy days, out of solitude, out of loveless words directed at us, conclusions grow up in us like fungusQ one morning they are there , we know not how, and they gaze upon us, morose and gray. Woe to the thinker who is not the gardener but only the soil of the plants that grow in him."

Νίτσε

Το τραγουδι της Μαριας Νεφελης (Ο. Ελυτης)

"Κρίμας το κορίτσι" λένε
το κεφάλι τους κουνάν
Τάχατες για μένα κλαίνε
δε μ'απαρατάν!

Μες στα σύννεφα βολτάρω
σαν την όμορφη αστραπή
κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
γίνεται βροχή.

Βρε παιδιά προσέξετέ με
κόβω κι απ'τις δυο μεριές
το πρωί που δε μιλιέμαι
βρίζω Παναγιές

και το βράδυ όπου κυλιέμαι
στα γρασίδια καθενού
λες και κονταροχτυπιέμαι
ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου

Τη χαρά δε τη γνωρίζω
και τη λύπη την πατώ
σαν τον άγγελο γυρίζω
πάνω από τον γκρεμό

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fly me to the moon

Αγαπημένα Στέκια

Follow by Email

Μπήκαν στο ράφι

'Εχουμε επισκέψεις!

Forum για Bloggers

image

Ελα και στην twitter παρεα μας

" Η πιο αξιόλογη επαναστατική φιλοδοξία είναι να δω τον άνθρωπο απελευθερωμένο από την αλλοτρίωσή του"
Τσε Γκεβάρα